Wolvox E-Defter Hakkında Bilgilendirme

1. Elektronik defterde her yevmiye kaydı belgeye dayanması gerekir mi ?

Hayır. Muhasebe kaydına esas teşkil eden işlemlerin büyük çoğunluğu bir belgeye dayanmakla beraber, hiçbir belgeye dayanmayan işlemlerde mümkündür. Örneğin; Açılış - Kapanış işlemleri belgeye dayalı olmayabilir. Eğer muhasebe kaydına esas teşkil eden işlem bir belgeye dayanmıyorsa, belge tipi alanı elektronik defterde kullanılmamalı ve muhasebe fiş girişi sırasında da belge tipi, tarihi ve evrak numarası gibi bilgiler verilmemelidir.

 

Belgeye dayanmayan kayıtlara Örnek; Amortisman kaydı, Virman gibi. Eğer yevmiye kaydı bir belgeye dayanmıyorsa belge tipi alanı boş geçilebilir. (Bilgi için Tıklayınız.)

 

2. E-Defter'de toplu girilen masraf kayıtları gönderiminde yevmiye kaydı nasıl alınmalıdır?

Masraf fişlerinin ayrıntılarını gösterir şekilde bir icmal listesinde toplayarak bu listeye bir tarih ve numara verip (firma kaşeli ve imzalı ya da elektronik imzalı halde saklanmak koşulu ile) belge türü other yazılarak kayıt yapılabilir. (Bilgi için Tıklayınız.)

 

3. E-Defter mevzuatına göre tüm satış faturalarını tek bir yevmiye kayıtı ile e-defterde gösterebilir miyiz?

E-Defter uygulamasında fatura kayıtlarınızı belge türü fatura seçerek belge numarası ve belge tarihi girerek kayıt etmek zorundasınız. Belge tarihi ve numarası gireceğiniz için birden fazla faturayı aynı yevmiye maddesine kayıt edemezsiniz. (Bilgi için Tıklayınız.)

 

4. Bordronun İçinde Birden Fazla Çek Olduğunda Ne Yapılması Gerekmektedir?

Birden fazla çekin ayrıntılı bilgilerini çek bordrosuna yazıp bu bordroyu firma imzalayıp kaşeleyip saklamak kaydıyla belge türü “other” yazılarak belge açıklaması “Çek Bordrosu” yazılarak tarih ve numara yazarak kayıt edebilirsiniz. (Bilgi için Tıklayınız.)

 

5. Ödeme Türü alanı nasıl kullanılmalıdır?

Ödeme ya da tahsilat yapıldıysa ödeme türü alanı elektronik defterde kullanılmalıdır. Bu alana sadece ödeme türünü ifade edecek bilgi girişi yapılır. Örneğin, Nakit, Banka, Kredi Kartı, Çek, Senet. Ödeme yöntemi alanı serbest metin olmasına rağmen, yapılan işlemin adı bu alana ödeme yöntemi olarak yazılmamalıdır. Örneğin, bankadan yapılan bir Havale ya da EFT işlemin adı iken ödeme yöntemi Banka’dır.

6. E-Defter Gönderim Aşamaları (Bilgi için Tıklayınız.)

 

E-Defter Sık Sorulan Sorular (Bilgi için Tıklayınız.)

Bu makaleyi yararlı buldunuz mu?